Staatssecretaris Van Rijn bezoekt Thuishuis Harderwijk

Staatssecretaris Van Rijn opende op maandag 11 januari het minisymposium ‘Op een leuke manier samen oud worden’ in het stadhuis van Harderwijk. Hiervoor had hij een werkbezoek gebracht aan het Thuishuis in Harderwijk. Van Rijn was in Harderwijk op uitnodiging van de Stichting Thuis in Welzijn, die op 25 september 2015 met het Thuishuisproject de Nationale Eenzaamheid Prijs heeft gewonnen. Van Rijn schetste in zijn speech hoe onze samenleving er in de toekomst uit zou moeten zien: zo lang mogelijk thuis en niet eenzaam. Drie elementen zijn hierbij van essentieel belang: mensen zo lang mogelijk zelf de regie over hun eigen leven laten houden, toegankelijkheid en betrokkenheid. Elementen die ook terugkomen in het Thuishuisproject.

Harderwijk is met het Thuishuisproject koploper in Nederland. Het is een mooi voorbeeld van een innovatief woon- en leefconcept dat uitgaat van de visie: professionals dienen vrijwilligers te ondersteunen. Het project omvat het Thuishuis, een soort studentenhuis voor alleenstaande ouderen met een smalle beurs én het Thuisbezoek om alleenstaande ouderen een steuntje in de rug te geven, in wijk en buurt. Sinds een aantal jaren is de overheid bezig om de zorg anders in te richten en is het beleid erop gericht om mensen langer thuis te laten wonen. Zorg en welzijn moeten dichter bij de burger worden geregeld, kleinschalig en op maat.

Foto
Deelnemers aan het symposium: Gerard van de Ven, bestuurslid Stichting Thuishuis. Jan Ruyten voorzitter Stichting Thuishuis. Staatssecretaris Van Rijn. Monique Govers, bestuurder Omnia Wonen. Gert Jan van Noort, wethouder gemeente Harderwijk

Een videoverslag van het minisymposium Staatssecretaris Van Rijn bezoekt Thuishuis Harderwijk.