Corona

Het zijn ingewikkelde tijden voor ons allemaal. Nu alle theaters, bioscopen en musea dicht zijn, kunt u toch vanuit uw eigen huiskamer kunst en cultuur opsnuiven. Met onderstaande ideeën en tips houd u het toch een beetje gezellig. 

Veel mooie muziek te beluisteren en kunst in musea te zien.

Voor de operaliefhebbers het Metropolitan Opera (MET) met schitterende opera’s via https://www.metopera.org/
“Die Meistersinger von Nürnberg is beschikbaar tot Zondag 29 maart. Maar iedere week is er een nieuw operaprogramma te zien..

Via Facebook kunt u binnen kijken in het Rijksmuseum via https://www.rijksmuseum.nl/nl/thuis

Bekijk musea wereldwijd zoals Musée d’Orsay, Paris; Van Gogh Museum, Amsterdam; MoMA The Museum of Modern Art, New York; Verenigde Staten; Uffizi Gallery, Florence, Italië; . Wereldwijd online via https://artsandculture.google.com/partner?hl=nl

Heimwee TV op NPO1 https://pers.npo.nl/publicaties/npo-corona-update-publieke-omroep-start-heimwee-t

Culturele tips van het LKCA (Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amatuurkunst) via https://www.lkca.nl/artikel/corona-initiatieven

Een kijkje in de Keukenhof via https://www.youtube.com/watch?v=a0VXJL1AT4g

De verborgen parken in Amerika via https://artsandculture.google.com/project/national-park-service
Op safari in Zuid-Afrika via https://explore.org/livecams/african-wildlife/

Gratis luisterboeken van de bieb

Omdat de bibliotheken tijdelijk dicht zijn, heeft de bieb tijdelijk een extra reeks mooie lockdown-luisterboeken toegevoegd. Gratis, en voor iedereen, dus ook als je geen lid bent van de Bibliotheek. Veel luisterplezier! Meer info hier

Geen tijd of zin om te koken?

Thuisbezorgd. Naast kant en klaar maaltijden zijn er ook veel nieuwe restaurants die nu ook via Thuisbezorgd.nl maaltijden aanbieden. Ook kunt u op de website thefork.nl zien welke restaurants nu een afhaal-of bezorgservice bieden nu alle horeca is gesloten.

Ook de website van Thuisgekookt.nl heeft een aparte pagina voor mensen die behoefte hebben aan een warme maaltijd aan huis. Thuisgekookt koppelt buurtgenoten aan ouderen die niet in staat zijn boodschappen te doen of niet meer zelf kunnen koken, Op dit moment zijn er zo’n 11.500 thuiskoks aangesloten op het platform, die dagelijks zorgen voor lekkere, verse en gezonde maaltijden en deze warme maaltijd op gepaste bezorgen. Deze thuiskoks zijn actief in de gemeente Amsterdam, Den Haag, Utrecht, Den Bosch, Groningen, Nijmegen, Nieuwegein, Vlaardingen & Delft. Bekijk of er een thuiskok bij u in de buurt actief is op www.thuisgekookt.nl

Yoga en mediteren thuis

De nieuwe yogaschool van Johan Noorloos biedt nu gratis online heerlijke yoga -en meditatielessen aan waar en wanneer u maar wilt. U kunt uit diverse stijlen en docenten kiezen. Meldt u gratis aan bij https://www.denieuweyogaschoolonline.nl/gratis-videos/

Red je boeketje

Via Red je Boeketje kunt u een boeket cadeau doen aan een oudere in een verzorgingshuis. Omdat je bloemen niet kunt bewaren, slaan de initiatiefnemers van Red je Boeketje de handen ineen. Met uw steun gaan zij senioren in verzorgingshuizen blij maken met een prachtig boeket. Maar u kunt natuurlijk ook een boeket sturen naar iemand die u kent en extra aandacht nodig heeft.

Nog meer mooie voorbeelden?
Kent u nog mooie andere voorbeelden, laat het ons weten. Wij kunnen andere mensen dan hiervan weer op de hoogte stellen.

Contact houden
Er zijn diverse mogelijkheden en initiatieven opgezet om met u en elkaar in contact te komen. Zoals:

KRO-NCRV Corona Quarantaine Contact. Samen met de Nationale Coalitie tegen Eenzaamheid breng KRO-NCRV mensen samen via het Corona Quarantaine Contact. Zit u uit voorzorg in quarantaine of omdat u ziek bent? Of wilt u iemand een hart onder de riem steken deze dagen door te komen? Ga naar: https://www.kro-ncrv.nl/corona

SeniorWeb lanceerde op 23 maart Thuis online een online gids waar senioren antwoord kunnen vinden op hun praktische vragen rondom videobellen, muziek luisteren of virtuele museumbezoeken.

ANBO heeft een speciale telefoonlijn geopend waar ouderen terecht kunnen met hun vragen of voor een praatje: 0348 – 46 66 66.  Mocht u daar behoefte aan hebben, dan belt ANBO na een paar dagen terug om te vragen hoe het gaat.

Omroep Max en de Luisterlijn werken samen. In hun campagne doet Jan Slagter een oproep om er voor elkaar te zijn en elkaar te helpen zonder dat we bij elkaar kunnen zijn. Telefoon: 0900 – 0767.

Ook het Rode Kruis opende een hulplijn voor mensen die een luisterend oor, advies of extra hulp nodig hebben: 070 – 4455 888

Koetjes en kalfjes tijdens corona
Studenten aangesloten bij Koetjes en Kalfjes vinden het leuk om met u in contact te komen en willen u graag een paar keer per week bellen. Vindt u het gezellig om af en toe een belletje te ontvangen? Meldt u dan op de website: koetjes-kalfjes.info

Hulplijnen

  • Den Haag. 1 centraal telefoonnummer voor kwetsbare Hagenaars
    Sinds 19 maart is er 1 centraal telefoonnummer beschikbaar voor kwetsbare inwoners van Den Haag die door corona in de knel komen. Op telefoonnummer (070) 205 30 03 kunnen ze terecht voor (hulp)vragen, of een goed gesprek. Dit telefoonnummer is bereikbaar van maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 21.00 uur en in het weekend van 10.00 tot 16.00 uur.
  • Rijswijk via Welzijn Rijswijk
    Met deze link https://www.welzijn-rijswijk.nl/extra-berichtgeving-n-a-v-het-coronavirus/ vindt u meer informatie over lokale initiatieven en bijbehorende contactgegevens van Welzijn Rijswijk.
  • Zoetermeer voor elkaar. In Zoetermeer koppelt het initiatief ‘Zoetermeer voor elkaarvraag en aanbod aan elk
  • Wij Helpen. Via We Helpen worden hulpvragen gesteld en beantwoord door enthousiastelingen.
  • Protestantse Kerk, ChristenUnie, Kerk in Actie en EO. Met het nieuwe platform #Nietalleen verbinden de Protestantse Kerk, ChristenUnie, Kerk in Actie en EO de talloze lokale hulpinitiatieven aan elkaar en aan hulpvragers. Op veel plekken worden boodschappen gedaan, medicijnen gehaald etc. Mensen die behoefte hebben aan hulp kunnen zich aanmelden via Nietalleen.nl of bellen naar het nummer 0800 1322.

En nog een mooi gedicht dat we binnen kregen.

Zou het kunnen zijn…
Dat terwijl wij ziek worden,
de aarde kan helen
Dat nu van alles verandert en stopt,
de natuur weer door kan gaan

Zou het kunnen zijn…
Dat nu de wereld vertraagt,
de liefde kan versnellen
Dat druk zijn en naar buiten racen en vliegen,
de rust vinden en naar binnenkeren wordt

Zou het kunnen zijn…
Dat als we thuis moeten blijven,
we weer kunnen ervaren van wie we houden
Dat nu de maatschappij zo leunt op de zorg,
we beseffen hoe ontzettend belangrijk dat is

Zou het kunnen zijn…
Dat de wereld en de luxe om ons heen nu kleiner wordt,
zodat we ons eigen grote hart weer kunnen voelen
Dat nu we goed voor onszelf en anderen moeten zorgen,
Ontdekken dat zelfliefde en naastenliefde noodzakelijk is.

Zou het kunnen zijn…
Dat nu we samen strijden tegen hetzelfde,
de eenheid in de verschillen kan worden gevonden
Dat als we elkaar nodig hebben,
herontdekken hoe saamhorigheid voelt 

Zou het kunnen zijn….
Dat na de chaos en strijd van deze tijd,
een nieuwe wereld wordt geboren
Dat na de angst en onzekerheid,
de liefde en waardering voor elkaar en de aarde terugkeert

Zou het kunnen zijn….
Dat het zo moet zijn,
opdat de liefde wederkeert. 

Van Rosalinda Weel 

Tot slot

Tot slot heeft u vragen over wonen voor senioren of wilt u gewoon een praatje maken, dan bent u altijd welkom om te bellen. U kunt ons bereiken per mail: email hidden; JavaScript is required of ons bellen op: 06-21802939 of 06-41596777.

Let goed op uw gezondheid en zorg goed voor uzelf en voor elkaar.

Hartelijke groet, Marinus en Jeannette Dijkman, Stijlvol Ouder