Nieuwe woonconcepten voor Rijswijkse senioren zijn hard nodig

De senioren in Rijswijk zijn doorgaans tevreden over hun woning en buurt. Veel senioren wonen al heel lang in hun woning maar zien nu ze ouder worden dat het onderhoud aan de woning en tuin of de grootte van de woning en trappen in huis of geen lift in het appartementengebouw toch een probleem aan het worden is of in de nabije toekomst. De bereidheid van veel senioren om te verhuizen naar een andere woning is er mits er een goed alternatief is. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Hoe willen senioren wonen in Rijswijk?’ dat Stijlvol Ouder in opdracht van de gemeente Rijswijk heeft uitgevoerd.

Om de wensen van de Rijswijkse senioren met betrekking tot ‘Wonen met een Plus’ in kaart te brengen werd een grootschalig onderzoek gestart. Eerst een online onderzoek waar 60-plussers in Rijswijk voor werden uitgenodigd per brief. Bijna 12% (1.690) van de Rijswijkse senioren hebben deze online enquête ingevuld. Daarna volgden er vier groepsgesprekken met meer dan zestig senioren over de woonwensen als senior. Hierdoor is een goed beeld ontstaan van de wensen van de senioren op het gebied van wonen, welzijn en zorg.

Een greep uit de resultaten

  • Van de 1.690 respondenten woont 62% in een koopwoning. 11% woont in een vrije sector huurwoning en 21% in een sociale huurwoning. Zo’n 2% huurt van een andere verhuurder.
  • De bereidheid van senioren om te verhuizen is er zeker en helemaal als er een goed, gevarieerd aanbod zou zijn. Deze is onder de groep senioren van 65 tot 75 jaar het grootste (47%). Daarna kwam de groep tussen de 60 en 65 jaar met 26% en 16% was in de groep van 75 tot 85 jaar. Onder samenwonenden is de verhuisbereidheid bijna twee keer zo hoog als onder alleenwonenden.
  • Als men wil verhuizen kiest 44% voor een huurwoning, 23% voor een koopwoning en voor 33% kan het zowel huur als koop zijn.
  • De meeste senioren (75%) willen als ze verhuizen naar een gelijkvloerse, energiezuinige woning met lift en met een ruime woonkamer, ruime slaapkamer en een kleinere (slaap)kamer die als hobbyruimte, werkkamer en/of logeerkamer kan dienen. Ook een ruim balkon waar je met z’n vieren kan eten en wat leuke planten kan zetten is een grote wens.
  • In de groepsgesprekken kwam regelmatig aan de orde dat er in Rijswijk een tekort is aan betaalbare huurwoningen in het middensegment met huren tussen 800 en 1.000 euro. Er wordt nu wel veel nieuw ontwikkeld maar wat worden de prijzen. Vooral de mensen met een middeninkomen maken zich zorgen over goede en betaalbare huurwoningen en of ze deze ook in de toekomst pakweg 10/15 jaar nog kunnen betalen. Er is vaak onvoldoende inzicht in de financiën.
  • Sociaal contact wordt door de meeste senioren als heel belangrijk gezien. Helemaal als ze ouder worden of alleen komen te staan. Daarom worden gemeenschappelijke ruimtes binnen en/of buiten belangrijk gevonden waar gezamenlijke activiteiten worden georganiseerd met behulp van de flatcoach. Wel belangrijk dat men wel vrij is daaraan deel te nemen. Men moet niet verplicht worden. Gelukkig worden in de nabije toekomst diverse appartementengebouwen ontwikkeld met een gemeenschappelijke ruimte.
  • De flatcoach die nu al in diverse woongebouwen aanwezig is, wordt als zeer positief ervaren. Deze flatcoach helpt senioren bij vragen of verwijst hun door naar de juiste partij. Ook helpt de flatcoach senioren met het opzetten en ondersteunen van activiteiten en is aanjager van initiatieven. De bereidheid om zelf activiteiten op te zetten daalt naarmate men ouder wordt.
  • De meeste senioren willen niet alleen met ouderen wonen. In de groepsgesprekken bleek het idee dat jongeren (studenten) helpen met activiteiten en dergelijke in ruil voor goedkoper wonen aanspreekt.

Aanbevelingen

Uit het onderzoek en de groepsgesprekken komt Stijlvol Ouder met een groot aantal aanbevelingen om het wonen voor senioren beter op de vraag en de verwachtingen aan te laten sluiten.

  • Zorg dat de woningen betaalbaar blijven. Er moeten meer woningen in de middenhuur tussen 800 en 1.000 euro per maand worden ontwikkeld. Een breder en diverser aanbod is nodig ook voor de doorstroming op de Rijswijkse woningmarkt.
  • Er is veel interesse in woonvormen waarin geborgenheid, genieten, veiligheid, onafhankelijkheid, zelfstandigheid, community, omzien naar elkaar, betekenis hebben en waar beschikbaarheid van zorg in de omgeving is maar niet zichtbaar.
  • Senioren willen betrokken worden bij het ontwikkelen van nieuwe woningen of bij het transformeren van bestaande woningen en de woonomgeving. Ze weten heel goed hoe ze willen wonen. Ze hebben al een heel leven en een wooncarrière achter de rug. Met andere woorden denk niet voor de senioren maar met de senioren.
  • Ook wordt geadviseerd om indien mogelijk het opnieuw inrichten van de openbare ruimtes in de nieuwe woongebieden wat naar voren te trekken zodat er al wat gezellige horeca en een kleine supermarkt en dergelijke aanwezig is als de eerste woningen worden opgeleverd.
  • De gemeenschappelijke ruimte scoort heel hoog bij de senioren. Ook is er interesse in meer mogelijkheden voor ontmoeting in de buurt waarin omzien naar elkaar (weer) gewoon wordt.
  • Ook is er een grote, groeiende wens onder senioren om allerlei elektronische hulpmiddelen (domotica) te kunnen gebruiken in huis waardoor senioren langer makkelijk, veiliger en zelfstandig thuis kunnen wonen en zorg kunnen ontvangen. In de groepsgesprekken bleek dat senioren hier ook geld voor over hebben.
  • Voor alle senioren geldt dat zij veel meer informatie willen hebben over welke huisvesting er is, wat er wordt ontwikkeld en hoe men daarvoor in aanmerking kan komen en of men het ook kan betalen op de langere termijn. Informatie hoe men langer zelfstandig thuis kan blijven wonen en wat de senior daar zelf aan kan bijdragen.
  • Naast de seniorenmakelaars van de woningcorporaties Vidomes en Rijswijk Wonen heeft de gemeente nu ook een seniorenmakelaar aangesteld voor senioren in een koopwoning of vrijesector huurwoning. De seniorenmakelaar kan u helpen met advies en het zetten van de juiste stappen. De dienstverlening is kosteloos en vrijblijvend.

 

Wat is Wonen met een Plus?

Onder de naam ‘Wonen met een Plus’ werken we aan toegankelijke, gelijkvloerse woningen in een appartementengebouw waar mensen gemengd wonen. De omgeving is prettig en veilig en er zijn diverse voorzieningen dichtbij. Bewoners wonen zelfstandig maar hebben daarnaast de beschikking over een gezamenlijke binnen- en buitenruimte om mensen te ontmoeten en activiteiten te ontplooien. Een ‘Plus’ kan ook betekenen dat u gebruik kunt maken van ondersteunende voorzieningen, diensten en (thuis)zorg.